fbpx

Неврологія, психіатрія і наркологія

Малорухливий спосіб життя, стреси, спадковість і інші фактори призводять до захворювань нервової системи і різних психічних розладів.

Неврологічні захворювання – одні з найпоширеніших у світі, вони можуть розвинутися у чоловіків і жінок будь-якого віку.

Типові скарги при неврології: запаморочення, шум у вухах, головний біль, слабкість, безсоння, втрата апетиту, оніміння кінцівок, судоми, параліч, порушення уваги, пам’яті і мови, тривожність, нав’язливі думки, дратівливість, апатія та ін.

Величезна кількість людей страждають неврологічними порушеннями: мігрень, невроз, остеохондроз, інсульт, епілепсія, деменція, вегето-судинна дистонія, депресія, зловживання психоактивними речовинами, шизофренія, розумова відсталість, слабоумство та інші патології.

Не варто відкладати візит до невролога, якщо у вас є такі симптоми:

✔ головний біль і запаморочення;
✔ втрата або зниження чутливості кінцівок;
✔ біль у хребті та суглобах;
✔ порушення координації рухів;
✔ постійна апатія, дратівливість;
✔ погіршення пам’яті;
✔ складності з концентрацією уваги;
✔ судоми і м’язова слабкість.

Причини, що викликають хвороби нервової системи, можна перераховувати довго. Частим винуватцем її ураження є інфекції. Травми спини, шиї, голови, пухлини головного мозку також тягнуть за собою відхилення і хвороби. Неврологічні порушення можуть розвиватися через банальну нестачу вітамінів і мінералів або підвищеного психологічного та фізичного навантаження.

Діагностикою, лікуванням і профілактикою психічних захворювань займається психіатрія. Люди, які вміють пристосовуватися до стресів, різких змін в житті і справлятися з життєвими проблемами, зазвичай вважаються психічно здоровими. Але якщо людині складно справлятися з повсякденними завданнями в особистому, сімейному і соціальному житті, важко долати стреси на роботі, можуть виникнути психічне розлади. Саме вони тягнуть за собою зміни і порушення в сфері почуттів, мислення, поведінки, порушення свідомого руху м’язів і обробки інформації, що надходить через зір, слух і дотик.

При психічних розладах можна помітити такі симптоми:

✔ Пошкодження і порушення функціонування головного мозку, зниження інтелекту і пам’яті, здатності до самообслуговування та ін.
✔ Агресивна поведінка, нездатність виконувати повсякденні функції, зловживання психоактивними речовинами, депресивні і маніакальні стани.
✔ Розлади невротичного спектра: тривоги, фобії, панічні атаки.
✔ Соматичні прояви (порушення сну, серцево-судинні прояви, порушення дихання, дисфункція шлунково-кишкового тракту, слабкість, астенія, різні болі).
✔ Розлади, що виникають в дитячому віці, затримка психічного та мовного розвитку, поведінкові порушення, порушення соціальної взаємодії і спілкування.
✔ Перцептивні розлади: людині здається, що вона бачить або чує те, що не бачать і не чують інші.

У рішенні проблем психічних залежностей допомагає наркологія. Якщо людина не може самостійно відмовитися від того, що їй шкодить, наприклад, не може кинути палити, пити, вживати наркотики, грати в азартні ігри або схильна до комп’ютерної залежності, значить їй потрібна допомога лікаря-накролога.

Наркологія вивчає причини, механізми розвитку та способи лікування залежностей від різних речовин і дій. Нарколог працює з визначенням причин, усуненням наслідків залежностей і відновленням нормального функціонування психіки хворого.

Підпишіться на канал Школа пацієнта “МедАсистент», щоб не пропустити нові уроки навчального класу «Навчальний клас неврології, психіатрії та наркології».

Наші рекомендації носять загальний характер. Кожна людина індивідуальна і тільки ваш сімейний лікар знає всі особливості вашої хвороби. Канал «МедАсистент» створений, щоб допомагати лікарям і пацієнтам, але не замінить особисту консультацію з лікарем.

Про можливі ускладнення хвороби, як з ними впоратися, що таке постковідний синдром і для кого він найбільше небезпечний розповідає лікар-невролог Катерина Чеха.

Катерина Чеха, лікар-невролог, розповість, чому болить голова, які види головного болю бувають, що може стати їх причиною, які існують провокатори мігрені, симптоми головного болю і що таке «червоних прапори».

Невролог Катерина Чеха докладно розповість про мігрені:
❓ Чому виникає головний біль
❓ Що таке аура при мігрені
❓ Яка існує профілактика
❓ Що таке тригери мігрені.Какіх провокаторів варто уникати
❓ Чому у кого-то мігрень буває, а у кого-то немає

У цьому відео лікар-невролог Катерина Чеха розповість, що робити якщо болить голова, коли лікування найефективніше і навіщо потрібно вести Щоденник головного болю. Дасть поради щодо лікування і профілактики епізодичній мігрені за допомогою препаратів і не тільки. Обов’язково подивіться цей ролик до кінця.

У цьому відео лікар-невролог Катерина Чеха розповість про різні види запаморочення і як їх лікувати. А також, які обстеження допоможуть визначити причину вертиго.

У цьому відео лікар-невролог Катерина Василівна дасть поради, як позбутися від запаморочення і які кроки допоможуть уникнути повторення цього неприємного відчуття. Перерахує ознаки, що вказують на те, що це перша ознака небезпечного стану, і вам слід якомога швидше звернутися до лікаря-нерологу. Нагадаємо, що причиною запаморочення може стати серйозне захворювання або небезпечне для життя стан, наприклад, інсульт.

Що робити, якщо важко заснути і чим може бути викликана безсоння? Як засипати правильно? Чи можна вилікувати безсоння і налагодити режим сну? Чому таблетки від безсоння можуть нашкодити? На запитання відповідає лікар-невролог Катерина Чеха.

Чеха Катерина Василівна

Чеха Катерина Василівна

ЛІКАР-НЕВРОЛОГ

На сторінку профілю

Як діагностувати інсульт, навіть якщо ви не медик. Які існують причини і симптоми. Що робити, щоб захистити себе від інсульту.
Розповідає Терещенко Лариса Анатоліївна, кандидат медичних наук і лікар невролог вищої категорії.

Про те, як зберігати пізнавальні функції мозку розповідає Терещенко Лариса Анатоліївна, лікар невролог вищої категорії. Хронічна ішемія мозку – поразка, пов’язане з погіршенням кровопостачання мозкової тканини, вона проявляється порушенням функціонування мозку, а саме, цілим комплексом неврологічних і розумових розладів.

Симптоми індивідуальні і проявляються у кожного по-різному. Які з них є найбільш типовими, як їх не допустити і що робити, якщо не можете впоратися з депресією розповідає канд. мед. наук і лікар невролог вищої категорії Терещенко Лариса Анатоліївна.

Максимально докладно про те, як побороти осінньо-зимову нудьгу, в новому випуску школи пацієнта «МедАссістент» розповіла Терещенко Л.О., лікар невролог вищої категорії.

Терещенко Лариса Анатоліївна

Терещенко Лариса Анатоліївна

ЛІКАР НЕВРОЛОГ

На сторінку профілю